Резултатите от референдума във Великобритания правят разпадането на ЕС на практика необратимо", а за самата Великобритания няма път назад.

Това смята инвеститорът и милиардер Джордж Сорос в своя статия, в която призовава да бъде направена цялостна реконструкция на Европейския съюз, за да бъде спасен самия той.

Той сочи също, че последиците от решението за Брекзит вероятно ще навредят на самата Великобритания.

Сорос предупреди Лондон за „черен петък”

Сорос предупреди Лондон за „черен петък”

Още на следващия ден след гласуването на референдума

"Великобритания в крайна сметка може, а може и да не е по-добре от другите страни, като напусне ЕС, но икономиката и народът й ще пострадат значително в краткосрочен до средносрочен план", написа Сорос в коментарна статия за синдикалното издание Project Syndicate.

"Сега катастрофичния сценарий, от който много се бояха, се сбъдна и на практика разпадът на ЕС е практически необратим", заявява Сорос.

Той прогнозира, че хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи, докато вървят преговорите в рамките на сложния процес по политическа и икономическа раздяла на Кралството с ЕС. Последиците за реалната икономика ще бъдат сравними с финансовата криза от 2007-2008 г.

ЕС се разпада, ако Великобритания напусне, убеден Сорос

ЕС се разпада, ако Великобритания напусне, убеден Сорос

Но според него има голям шанс

В статията си Сорос пише още, че Европейският съюз е станал нефункциониращ и е престанал да удовлетворява нуждите и стремежите на гражданите си.

Въпреки това Джордж Сорос призовава за подкрепа за реконструиране на съюза.

"След Брекзит всички ние, които вярваме в ценностите и принципите, че ЕС е създаден, за да помага, трябва да се обединим, за да го спасим, като го реконструираме изцяло", написа той.