При съвместна операция на спецслужбите на Русия и Абхазия е бил предотвратен план за подготовка на атентати в олимпийския град Сочи, съобщи РИА Новости.

Иззети са голямо количество оръжия и експлозиви, включително преносими зенитно-ракетни комплекси „Игла" и „Стрела", информираха от Националната антитерористична комисия.

Спецслужбите по време на операциите на 4-5 май са намерили на територията на Абхазия десет тайника с оръжия, взривни вещества, боеприпаси и други средства за извършване на терористични атаки.

Иззети са три зенитно-ракетни комплекса „Игла" и „Стрела", два противотанкови управляеми реактивни снаряда с установки ( ПТУРС), минохвъргачка и 36 снаряда към нея, огнехвъргачка „Шмел", 29 различни видове гранати, 12 самоделни взривни устройства, 15 противотанкови и противопехотни мини, 655 снаряда за подстволен гранатомет, снайпер, 39 гранати, два автомата, 15 кг тротил, и 10 000 патрона от различен калибър, гранати, автомати и различни топографски карти.

„Федералната служба за сигурност на Русия е установила, че въоръжението в периода 2012-2014 е трябвало да бъде преместено в Сочи и да бъде използвано за извършването на терористични атаки в периода на подготовката и провеждането на Олимпийските игри", се казва в съобщение.

Руският град Сочи е домакин на Зимните Олимпийски игри през 2014 година.

По-късно стана ясно, че спецслужбите на Русия и Абхазия са арестували трима лидери на групировката „Имарат Кавказ" по подозрения за подготовка на атентати в Сочи в периода 2012-2014 година.