Инженери от японската компания ТЕРСО започнаха изграждането на стоманена ограда около авариралата атомна централа „Фукушима - 1". Целта е да се предотврати попадането на радиоактивни вещества в Тихия океан.

Строителните работи протичат в района Втори енергоблок, около техническия резервоар, от който по-рано изтече радиоактивна вода в океана. Специалистите планират да построят 120-метрово заграждение.

От компанията оператор обявиха, че нивото на радиацията в морската вода край централата отново се е покачило. Последните анализи са показали наличието на 110 бекерела радиоактивен йод 131 на кубичен сантиметър в пробите от морска вода, взети близо до северната част на централата. Данните са 2800 пъти над допустимите.

По-рано бе съобщено, че изливането на радиоактивна вода в авариралата централа ще продължи до неделя. Новият срок е с ден повече от предварително предвиденото.

Първоначално беше определено операцията да завърши в събота, но работата на специалистите бе затруднена от новите трусове, разтърсили Япония.

Междувременно стана ясно, че числото на загиналите ори земетресението от 11 март достигна 12 876, съобщиха от японската полиция.

Разпространено бе съобщение, че от средата на месец април японските власти започват измерване на нивото на радиацията в трюмовете на корабите, които пътуват по международни направления.

В Китай вече имаше случаи на отказ да се приемат японски товари. За да се избегнат загуби, заради непотвърдени слухове, ние ще проверяваме безопасността на трюмовете на всички плавателни средства, заявиха от ведомството.