Пакистанските талибани са започнали разговори с управляващите в Пакистан.

Това съобщава Асошиейтед прес, който се позовава на източници от страна на талибаните и пакистанските разузнавателни служби.

Талибаните настояват пакистанските войски да се изтеглят от Южен Вазиристан, където са разположени терористичните звена на групировката, както и да се осъществи размяна на пленници.

Според един от посредниците диалогът между двете страни протича трудно. Все още не е постигнат пробив в преговорите тъй като разговорите са в ранен етап.

Пакистанският експерт по въпросите свързани с терористичната група Рахимулах Юсуфзай смята, че в случай на отслабване мощта на талибаните в Пакистан, те ще насочат действията си в подкрепа на талибаните в Афганистан.

Основната цел на пакистанските талибани е установяването на шериата в страната, както и намаляване на натиска на пакистанските войски в региона, където са разположени талибаните.

САЩ предоставят милиарди долари на Пакистан за справяне с талибаните.

Многократно Афганистан и САЩ обвиняваха Пакистан в поддържане действията на талибаните. В частност сътрудничеството между пакистанските разузнавателни служби и мрежата „Хакани", която често предприема атаки срещу коалиционните сили в Афганистан.