Лидерът на БСП Сергей Станишев се обърна другарски в кулоарите на парламента към Георги Първанов и Румен Петков с пореден призив да чуят гласа на партията, на хората и да не се явяват с отделна листа на предстоящите евроизбори през май.

Почти в едно и също време в различни точки на столицата, а именно Народното събрание и НДК, Станишев помоли за стъпка "назад" Георги Първанов, а бившият президент обвини "Позитано" в мракобесие.

Красиво звучат според председателя на столетницата намеренията на формацията "АБВ", че ГЕРБ трябва да останат в опозиция още дълго време и когато казват, че подкрепят правителството на Пламен Орешарски, но са необходими не само думи, а действия.

Сергей Станишев посъветва още Първанов и Петков да се вслушат в гласа на хората и да обърнат внимание на това, че 167 партийни конференции са излезли с ясни декларации, които никой не им е издиктувал.

"Хората имат много здрав инстинкт и ясно знаят, че един загубен глас за левицата е глас в подкрепа на Бойко Борисов. Другарски се обръщам към тях да изберат значението на тези избори не на думи, а с действия и да преосмислят тази своя позиция, защото всички в БСП разбират добре, че шизофренна е позицията - "аз съм в БСП, но работя, подкрепям, организирам друга политическа сила", отсече още Станишев.

Измествайки погледа си от АБВ, лидерът на левицата заяви, че не се притеснява от обявеното намерение на ГЕРБ да внесат пореден вот на недоверие на правителството по отношение на политиката в сектор "Сигурност".

Станишев дори изрази съмнение, че такъв вот ще бъде внесен, тъй като бившите управляващи можело да размислят за пореден път, а и вече са си обръщали на 180 градуса позициите от днес за утре.

Избраната тема за вот - "Сигурност", Сергей Станишев коментира с въпросите - "Те какво искат? Това да се възстанови системата от незаконно подслушване, каквото беше констатирано от прокуратурата и 800 души  - хора от медиите, политици са били подслушвани. Това ли ще защитават, или ще защитават това, че МВР се превърна по тяхно време в партизирана институция и инструмент за репресия на бизнеса?".

Станишев съзря няколко пробива в националната сигурност на страната ни по време на управлението на ГЕРБ, сред които първият терористичен акт от десетилетия в България и взрива на Петолъчката.