Оставката на Слави Бинев като шеф на Комисията по култура и медии е била по съвест. Това заяви в ефира на БНТ съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Въобще не сме се вслушвали в исканията на протестиращите. Първо, те не бяха представители на цялата културна общност. Второ, няма да се уморя да повтарям - нямаше нито един аргумент. Нямаше сериозен аргумент защо да не бъде Слави Бинев, каза Симеонов.

Патриотът изтъкна, че Бинев е бил четири години член на Комисията по култура в Европейския парламент.

По думите му някои от артистите в България, които протестираха срещу назначението на Бинев, са били употребени.

Лично на мен специално ми стана тъжно, като видях сред протестиращите, че бяха употребени едни големи артисти, каза Симеонов и допълни:

Мен ме заболя, като видях Йосиф Сърчаджиев там и най-вече Марин Янев, защото аз си спомням преди 30 години в постановката „Полет над кукувиче гнездо" как изигра Макмърфи точно Марин Янев. Аз бях студент тогава, няколко пъти ходих на тази постановка, даже трябва да ви кажа, че много силно ми е подействала и мога да кажа, че той изигра Макмърфи по-добре, отколкото Джак Никълсън, ако го познавате".

По думите на Симеонов, Бинев и Патриотичният фронт са преценили, че няма смисъл да остават хората с впечатлението, че са готови на всичко за властта. Не е така, увери Симеонов.