Като успех определиха резултата си от изборите, поне на етап екзитполове, бившите управляващи от ГЕРБ. Към 21.30 ч. в неделя различните социологически агенции дават разминаващи се резултати, като според някои печели ГЕРБ, а според други - "Има такъв народ". Процентите между двете партии при почти всички проучвания обаче са в рамките на статистическата грешка.

"Какъвто и да е резултатът - съвсем първи, по-малко първи, за нас той е постижение. Защото този резултат идва след двумесечни опити да бъде впрегнат целият ресурс на държавата - МВР, служби, за да се представим ние по-зле на изборите", коментира в продължил едва 5 минути брифинг в централната на ГЕРБ заместник-председателят на партията Томислав Дончев. Лидерът Бойко Борисов отново не присъства на брифинг в централата на партията.

"Опитите за изчегъртване очевидно са неуспешни. И с оглед на това, което предстои да се случва оттук нататък - няма нищо по-тъжно и безполезно от използваната стъргалка", добави той.

Ексдепутатът от ГЕРБ Тома Биков пък съзря "пипане" на машините за гласуване, за което ГЕРБ щели да направят проверка. По думите му протестните партии щели да направят коалиция с БСП или ДПС, което щяло да резултира в правителство, което няма да носи отговорност.

"Такъв тип правителства винаги завършват с крах. За съжаление пред България има два варианта - задълбочаване на политическата криза или задкулисно управление в във формат, който ще бъде договарян не пред очите на хората, а в задкулисието на българския политически и икономически живот", каза Биков, прогнозирайки още, че стабилно управления няма да има в следващите месеци, дори години.

От ГЕРБ уверяват обаче - щели да се погрижат българското общество да се справи с политическите, икономически и социални предизвикателства.

"Няма да предадем нито един достоен български гражданин, независимо дали е гласувал за нас или не", отсече Томислав Дончев, след което представителите на ГЕРБ напуснаха залата, въпреки множеството журналистически въпроси към тях.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%