Във връзка с тиражираната информация от страна на повечето медии както в България, така и в чужбина, че мъжът, самовзривил се на летището в Бургас е Мехди Мохамед Гезли, уточняваме, че това категорично не отговаря на истината, съобщават от МВР.

Некоректно е публикуването на факти, без те да бъдат потвърдени от Министерството на вътрешните работи или други компетентни институции.

Работата по изясняване на самоличността на извършителя на терористичния акт продължава.

И в този случай МВР ще спази принципа за прозрачност и своевременно ще обяви резултатите от разследването, се казва още в съобщението.

Форумци на News.bg откриха днес интернет страница с профил на бивш затворник в Гуантанамо, който може да бъде физически оприличен с извършителя на терористичния акт в Бургас, след като беше разпространено видео със заподозряния мъж.

Мехди Мохамед Гезли е роден през 1979 година в Стокхолм, Швеция. Баща му е алжирец, а майка му финландка. Той е израснал в шведския град Йоребру.

Гезли е посетил Пакистан, за да учи Ислямско право преди 11 септември 2001 година. Бил е арестуван на 01.12 2001 година в Пакистан. След престой в Гуантанамо е освободен.

Припомняме, по-рано бе съобщено, че при прегледа на записите от видеокамерите на летището е забелязан мъж, който около час е обхождал аерогарата. Той е бил с дълга коса, облечен в спортен екип. Видът му не е подсказвал, че е от арабски произход, което е притъпило бдителността на хората в автобуса.

Неговото тяло е най-силно разкъсано от взрива, което е основаната причина разследващите да смятат, че той е извършителят на атентата. 

От проведеното видеонаблюдение и оперативната работа е установено лице, което е било "камикадзе" в този терористичен акт. Атентаторът се е взривил до багажното отделение на автобуса, а взривното вещество е било в раницата, която е носел на гърба си. Взривът е избухнал, когато лицето е свалило раницата си в багажното отделение", съобщи Цветанов.

Установихме, че у него е имало шофьорска книжка от Мичиган. Тя е проверена и е установено, че е фалшива. Зад тази самоличност и тази книжка не стои никакво лице на територията на САЩ. Самоличността на лицето, което направи този терористичен акт не може да бъде установена, посочи още вътрешният министър.

Предстои да бъде изяснено по какъв начин и с какви документи е мъжът влязъл в страната.

От наблюдението, което ние направихме и записът, който и колегаите от Израел имаха възможност да анализират става ясно, че това е едно лице, което по никакъв начин не се различава от останалите туристи, категоричен беше Цветан Цветанов.

На пресконференция по-късно Цветанов уточни, че атентаторът, взривил автобуса на бургаското летище, е пребивавал на територията на нашата страна не по-малко от 4 и не повече от 7 дни. Той изрази надежда това, че се установено, че мъжът се е представял с фалшива самоличност на гражданин от Мичиган, да помогне на гражданите, които имат информация за него. Възрастта на атентатора е около 36 години, съобщи още Цветанов.

В момента се установява дали той е пребивавал в някой хотел у нас. Това е едно лице, което по никакъв начин не би могло да предизвика подозрения. Той е бил с нормално поведение, отово подчерта вътрешният министър.

Цветанов отбеляза, че българските служби работят съвместно с колегите си от Израел, Европол, Интерпол. Възстановени са отпечатъци от пръстите и проверяваме дали ще има засечка в базата данни на съответните служби. Назначена е ДНК експертиза, съобщи още Цветанов.