Първият български отряд, който отиде да помага в Сърбия, бедстваща в момента от наводнения, се завърна у нас. Българските пожарникари бяха посрещнати от зам.-шефа на МВР Васил Маринов и от сръбския посланик за България Владимир Чургус.

Зам.-министърът изрази радостта си от това, че седмица, след като е подписал заповедта за командировката им, те се връщат живи и здрави. Маринов ги похвали за професионалната работа и изтъкна, че държавата ни е била сред първите реагирали на сръбския призив за помощ.

По-малко от 24 часа след апела на съседката ни родният ни отряд вече е бил на място, похвали се зам.-министърът.

По думите му общо жертвите до момента са 33, а водната стихия е нанесла материални щети за милиони евро. Намалили сме размера на тази човешка трагедия, изтъкна Маринов пред пожарникарите.

От своя страна сръбският посланик Владимир Чургус развълнувано ги обяви за приятели на Сърбия и подчерта, че винаги са добре дошли в съседката ни.

По-късно пред News.bg един от служителите - Евгени Евгениев, разказа, че за седем дни българският отряд е успял да отводни близо 200 от всичките 1400 наводнени къщи. Той благодари на сърбите за помощта, която са получили от тяхната армия и подчерта, че са заварили изключително тежко положение.

Стана ясно, че отрядът ни е бил в град Ягодина, който се намира на 130 км от Белград. Освен с отводняване на къщи, родните пожарникари са се занимавали и с ремонта на диги, като в момента тази дейност продължава да се изпълнява от втория български отряд, който вече е на място.

Евгениев бе категоричен, че екипът е бил подготвен за това предизвикателство. „Готови сме пак да се върнем", обяви той и посочи, че местните хора са ги посрещали с много благодарност и чувството е било прекрасно.