За пореден ден товарните автомобили не се пропускат през ГКПП Илинден –Ексохи и ГКПП  Кулата –Промахон, съобщиха от МВР.

Причината отново са стачни действия преди гръцкия пункт. Леки коли, микробуси и  автобуси преминават нормално. Останалите гранични пунктове - Маказа, Златоград и Ивайловград  работят нормално, уверяват от МВР.

Междувременно от българското външно министерство съветват българите в Гърция да избягват и места с масови обществени прояви. Дипломатите ни препоръчват на българите, пътуващи в Гърция, да се съобразяват с пътно-транспортната обстановка и усложненията в трафика.

Гръцките фермери готвят обсада на Атина днес. За днес е насрочен земеделски митинг, в който ще участват работещи от почти всички сектори. Митинги пред различни министерства са планирали още лекари, адвокати и други свободни професии.

Продължава и фермерската блокада по границите.   От МВнР  твърдят, че не се очаква облекчаване на пътната обстановка и в дните след 12 февруари, когато гръцката столица ще бъде обхваната от нова обща стачка. Очакват се нови блокади на пътища и протести.

Препоръчва се на транспортните фирми и пътуващите с леки автомобили да следят актуалната обстановка. При възможност да се избягват и да не се предприемат рискови пътувания, съветват от външното ни министерство.

След като стана ясно, че наш шофьор е държан часове наред в гръцки арест за неспазване на подаден знак за спиране, от МВнР препоръчват при възникване на инциденти стриктно да се изпълняват указанията на органите на реда. При необходимост съдействие може да бъде потърсено от посолството в Атина и консулството ни в Солун.

Припомняме, ако наберете телефоните на българските дипломатически мисии в Гърция, трябва да се запасите с време, пари и търпение, защото поне минута-две операторът изчита предварително зададен запис.