Сметката вече е платена, няма място за емоции.

Това заяви Юлиана Николова, директор на Европейския институт на пресконференция на тема Експертен прочит на поредния доклад на Европейската комисия.

По думите й докладът е бил оповестен в изключително подходящо време- точно в деня преди да е направено новото правителство и когато вече е приета оставката на старото.

Така, според Николова, би могло да се избегне директното обвиняване и търсене на отговорност. Тя подчерта, че основите констатации от доклада са две. Първата е, че на страната ни няма да се въведе предпазна клауза, а втората, че механизмът за сътрудничество се запазва.

По всичко си личи, че това не е последният доклад, отбеляза Николова. По думите й в доклада, оповестен вчера, липсва частта за политическата корупция, както и финансирането на партиите. Нямаше нито ред за изборите, просто нямаше време, каза още тя и добави, че това ще бъдат точки, които предстоят да бъдат внимателно анализирани в следващи доклади на ЕК.

Николова коментира още, че докладът на Румъния е бил много по-положителен, отколкото нашия. Тя обаче обясни, че въпреки това румънските евродепутати са се опитали да го провалят, търсейки съдействието на ЕНП, с чиято помощ да внесат значително промени в него.

Диалогът между България и ЕК се е подобрил. Признахме, че в България има организирана престъпност.

Това заяви от своя страна Надя Димитрова - експерти от Европейския институт. Мнението й беше подкрепено от останалите участници в пресконференцията.

Според нея именно тези два факта са изрично посочени от Брюксел като положителна тенденция в страната ни. По нейно мнение до 2008-ма година подобен диалог не е бил налице. Като положителен фактор в новия доклад, Димитрова изтъкна, че той не съдържа обидни квалификации, за разлика от черновата на този през 2008-ма.

Тонът е критичен, но обективен, отбеляза тя.

Димитрова обаче също изтъкна като негативна оценка за страната ни наличието на мониторингов механизъм, който ще се запази. За жалост само България и Румъния от страните в ЕС имат такъв механизъм, отбеляза тя.

По отношение на разликите на този доклад с предните, тя изтъкна, че единственото различие е констатацията за наличието на напредък на отделни лица на техническо ниво в борбата с корупцията и организираната престъпност.
По думите й е необходима ревизия на ДАНС и МВР с цел избягване на дублиране и показано надиграване помежду им, за да се избегне загубването на ясни решения.

Нели Куцкова, председател на Съюза на съдиите, определи от своя страна по-голямата част от направените от Брюксел препоръки като верни и задълбочени. Тя обаче изтъкна, че повечето от съдите не са съгласни с препоръката, че е необходима радикална реформа в НПК.

По думите й такава промяна трябва да се случва много обмислено и внимателно. Много опасно е да се пипа на парче, допълни тя.
Куцкова препоръча още да се използват съветите на практикуващите юристи. Добре е депутатите да се допитват до тях, добави тя.

Според Калин Калпакчиев,наказателен съдия в Софийския апелативен съд недоброто правоприложение на законите е проблем, който трябва да се решава с мерки, които имат отношение към самите съдии.