Апелативният съд в Констанца постанови на втора инстанция 2-годишна условна присъда и конфискация на лодката на Севдалин Манолов, един от петимата каварненски капитани, арестувани заради бракониерство. Срокът за произнасяне на останалите три присъди е понеделник, 30 септември.

Това е първата от чаканите 4 присъди на втора инстанция от Апелативния съд в Констанца. На първа инстанция петимата каварневски капитани бяха напълно оправдани, но прокуратурата обжалва решението на съда.

Посланикът ни в Букурещ Николай Милков заяви пред БНР, че е бил информиран устно за днешното решение на съда. Той коментира, че има много голямо разминаване между първа и втора инстанция. Освен това, по международните конвенции, макар и условна, присъда затвор не може да се приложи, тъй като спорната за Румъния 200-милна зона не принадлежи към зоната, върху която страната има изключителин икономически права.

Не виждам пречка капитаните да си тръгнат, но румънските власти трябва да ги екстрадират до българската граница, заяви посланик Милков.