НСлС: Разследването е законно само, ако се върши от следствените органи

Следствието оцеля, запазвайки контрол над голяма част от досегашните си дела, след като днес в пленарна зала депутатите гласуваха поредните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс.

Изключително спорните текстове за престъпленията по служба останаха в компетенцията на следователите с мотива, че изпълнителната власт не може да разследва сама себе си и че полицейският дознател не би могъл да се занимава с престъпление, извършено от представители на висшата власт.

Заради фактическата и правна сложност на пътно-транспортните произшествия с ранени или жертви, те също остават в следствието.
Финансовите престъпления, сред които и прането на пари, не преминаха към дознанието заради високия обществен интерес към тези рестъпления.
Полицейските дознатели ще се занимават с разследване на фалшифицирането на пари и ценни книжа – сфера, в която според народните представители МВР през последните години е демонстрирало висок професионализъм.

Юридическото лоби в НДСВ не успя да закрие следствието, коментира резултатите от гласуването Борислав Цеков от “Новото време”. Според Борислав Ралчев обаче резултатите не могат да се определят като провал на правителствената политика.

Прокурорите все пак ще могат да преобразуват полицейските в предварителни производства.
Това гласят приетите днес в пленарна зала поправки в Наказателно0-процесуалния кодекс. Това ще става в случаите, когато първоначалната формулировка за извършеното престъпно деяние се е променила в хода на разследването или са настъпили други обстоятелства, препращащи го към компетентността на следствието.

Извършените следствени и други процесуални действия и събраните доказателства ще се използват и в преобразуваното производство. Полицейските дознатели вече ще работят под непрекъснатия надзор на наблюдаващ прокурор.
Досега прокуратурата контролираше само делата на отчет в следстието. Прокурорът ще има право да прекратява наказателните производства срещу неизвестен извършител и при следствени дела, и при дознания.
Народното събрание удължи сроковете на разследванията, извършвани от органите на МВР, като така и дознатели, и следователи ще разполагат с еднакво време за разследване.