Днес отношенията между България и Съединените щати са по-добри от всякога.  Стратегическото ни партньорство обхваща всички въпроси от жизненоважно значение за нашите правителства и народи. Ние сме рамо до рамо като съюзници и приятели в сътрудничеството в областта на отбраната, в реформите, в нарастване обема на търговията, в енергийната сигурност, в образователния обмен, в съвместното поощряване на демократичните принципи и върховенството на закона, заяви американският посланик Нанси Макълдауни по повод отпътуването си от България.

Докато заемах поста посланик на САЩ в България за мен беше голяма привилегия да допринасям за това партньорство. Сега, когато и във Вашингтон, и в София има нови правителства, ние разполагаме с възможността да ускорим и разширим нашето сътрудничество, затова аз съм уверена, че това ще стане в предстоящите седмици и месеци.

Заминавам си от България с чувство на дълбоко удовлетворение от постигнатия от нас напредък и изпълнена с оптимизъм за бъдещето. Никога няма да забравя топлотата, гостоприемството и истинското приятелство, които аз и семейството ми намерихме в тази красива страна. Зная, че общата ни борба да се случат нещата, които са правилни за нашите две страни и между нашите две страни ще доведе до още по-големи успехи, каза още тя.

Макълдауни предаде писмо от Барак Обама до премиера Бойко Борисов.

Макълдауни изрази своята радост, че в последните дни в България се е срещнала с новия премиер и неговия кабинет.

Президентът Обама твърдо е решен да продължи и ускори отношенията между двете страни, подчерта тя. В своето писмо Обама изразява надежда съвсем скоро да има възможността да се срещне с премиера Борисов.