Вотът смени 1/3 от депутатите в новия парламент, това се е случвало само при гласуването при царя Симеон Сакскобургготски и кабинета Бойко Борисов 1. Има осъществена народна воля. Това заяви пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев, след като бяха показани първите резултати от изборите днес.

Социологът Румяна Коларова смята, че "не е изненада, че има толкова много депутати и това е тенденция за българския парламент".

Политологът Димитър Ганев от "Тренд" коментира първите данни, отбелязвайки, че се очаква тежък процес по съставяне на следващ кабинет и вижда само три партии в парламента - ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ".

"Ако тази активност е крайната, това са изборите с най-ниската избирателна активност след промените от 1989 г. у нас", добави той.

Социологът Първан Симеонов смята, че изборът според първите резултати "изглежда легитимен".

"Такъв парламент е труден за съставяне на коалиция, по-скоро вариантът ще е първият, който получи мандат преди ГЕРБ, а вторият вариант - е правителство на мнозинството, но означава, премиер да не е Бойко Борисов, а някой друг", анализира какъв ще е бъдещият парламент Димитър Ганев.

Румяна Коларова с интересна интерпретация. Тя смята, че партията на Слави Трифонов и самият той ще е "kingmaker", тоест този, който ще участва в избирането на премиера.

Андрей Райчев коментира ролята на лидера на БСП Корнелия Нинова, но той не "може да си представи коя партия ще й даде роля, а левицата е поставена на чудовищно унижение". Димитър Ганев също не вижда нейна роля в парламентарно мнозинство.

Социологът Кънчо Стойчев за ролята на Бойко Борисов - той не смята, че той ще може да се съобразява, с който и да е в ново правителство и да прави правителство на мнозинството. Коларова добави, че ако той използва първия мандат за съставяне на програмно правителство, в което не е лидер, тогава всички партийни лидери трябва да са извън него и фактически той няма да е силна фигура, а технически лидер.

"Сладкият и лесен живот на Борисов свърши, остана му една роля - да е обединител", смята бившият депутат от НДСВ Мирослав Севлиевски.

Много силни стават ролите на лидерите на парламентарните групи и така Бойко Борисов няма да е излишен, е мнението на Димитър Ганев.

Какво обаче значат изборите за президента - Румяна Коларова смята, че той губи много заради тежкия удар върху БСП.

ГЕРБ повежда с 8% на БСП, Слави Трифонов е трети
Обновена

ГЕРБ повежда с 8% на БСП, Слави Трифонов е трети

7 партии влизат в парламента, никоя не може да достигне мнозинство