Все още не е ясно какъв е бил взривът на летището в Бургас. Очаква се в края на работния ден лабораториите в София, които изследват събраните около 100 чувала с материали от мястото на атентата, да предоставят анализ на предполагаемия взрив, количества и механизма, по който е задействан.

Информацията съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след двучасова среща с шефовете на ГДБОП и „Криминална полиция" - Станимир Флоров и Ангел Антонов.

Той уточни, че взривът е бил планиран точно за конкретния момент с конкретната насоченост

Цветанов обясни, че се работи по определени версии във връзка с терористичния акт, включително и версията за съучастник.

Сега усилията са насочени за установяване на произхода и идентичността на камикадзето, както и всяка една минута от пребиваването му на територията на страната - къде е пребивавал и откъде е дошъл, коментира още министърът.

До момента  е свършена огромна по обем работа от разследващите и партньорските организации, работим в пълен синхрон с тях. Вече има привлечени две държави, които конкретно са ангажирани да разследват идентичността на камикадзето, заяви вътрешният министър, посочвайки че в разследването участват Интерпол, Европол и всички държави, които могат да допринесат за разкриване на истината.

По-късно от МВР съобщиха, че експерти от три държави ще подпомагат българските си колеги в разследването на взрива в Бургас. Екипът е сформиран по разпореждане на генералния секретар на Международната организация на криминалните полиции Роналд Нобъл и пристига в страната ни днес. В състава му са експерт по контратероризъм от Швейцария, експерт по експлозиви от САЩ и експерт от екип за бързо реагиране при кризисни ситуации от Франция.

Цветанов използва пресконференцията, за да разсее някои спекулации, появили се в медиите. По думите му, разпространяваните информации за това, че терористът е пребивавал в Гуантанамо не отговарят на истината и помоли медиите да бъдат коректни при отразяването.

Силовият министър обаче потвърди, че „камикадзето" е било минимум 4 дни в България, като добави, че Равда и Поморие са предполагаемите места, на които би могъл да е пребивавал.

На въпрос дали минути преди взрива на летището е имало обаждане, че след малко там ще се случи нещо страшно, министърът каза, че това категорично не отговаря на истината и отново са интерпретации.

Запитан във връзка с публикации в чужди медии, които се позовават на американското разузнаване, че атентатът е подготвен от българското крило на „Хизбулла", Цветанов поясни, че работят съвместно с американското разузнаване и американците не биха си позволили да кажат такова нещо.

Във връзка с други публикации, че атентатът е подготвян в Източните Родопи вътрешният министър подчерта, че това са възможни интерпретации, но не са реални. Той призова и медиите да „са прецизни, когато се говори по тема тероризъм и клетки."

Оттук нататък сме в нормален ритъм на функциониране на всички засегнати инфраструктури, уточни Цветанов.

На този етап вицепремиерът отказа да назовава държави и на континенти, както и имена на лица, които са разпитани. Делото вече се контролира от националното следствие.

Припомняме, вчера МВР разпространи видеоматериал със заснетия заподозрян и помоли гражданите за съдействие с информация. Освен това от полицията опровергаха информацията, че заподозреният за атената е Мехди Мохамед Гезли. По-рано през деня форумци на News.bg откриха интернет страница с профил на бивш затворник в Гуантанамо, който може да бъде физически оприличен с извършителя на терористичния акт в Бургас, след като беше разпространено видео със заподозряния мъж.