Самото поведение на сочения от МВР за извършител на атентата в Бургас - мъжът от разпространените снимки от летището, показва, че той е правил всичко възможно да бъде забелязан. Такова мнение изказа в ефира на bTV арабистът Киряк Цонев.

Според него мъжът, заснет от видеокамерите на летището, може да е опитвал да отклони вниманието от истинските извършители на атентата.

Цонев допусна възможността информацията, подавана до медиите, да е грешна, за да не се пречи на разследването, а и да успокоят хората.

Експертът по антитероризъм Николай Радулов пък не изключи възможността взривът да е направен в България. За човек, който желае да си направи взрив, не е проблем да го намери, изтъкна Радулов. По думите му от оръжейните заводи у нас може да се изнася взривен материал, например тротилови шашки.

Според специалистите профилът на атентатора самоубиец е на фанатик, който лесно може да бъде манипулиран. Такива са предимно млади хора, които не са решили по един или друг начин проблемите си, предимно от битово естество - те нямат образование, работа, каза Цонев. Сред тях, обаче има и образовани и хора с добри доходи, завършили престижни западноевропейски учебни заведения.

Те вярват искрено, че ако се „гръмнат" за каузата, която им е внушена, отиват директно в Рая, обясни още Цонев.

Николай Радулов отбеляза, че не само мюсюлманската религия може да проповядва самоубийствен атентат - това се срещало и в протестантството и други религии, с изключение на будизма.

Някой иска да ни развали отношенията ни с Иран, каза Киряк Цонев, но отказа да посочи дали това е Израел. След атаката страната посочи веднага, че зад нея стоят Иран и Хизбулла.

Такива трагични инциденти често се използват от политиците, добави Радулов.
По думите му това, което трябва да извлекат политиците от този атентат е, че трябва да се вдигнат мерките ни за сигурност.