Ръководители на големи български компании са получили "покани" за срещи в регионалните структури на МВР в страната, където е поискано от тях да подпишат декларации, че няма да насърчават корпоративния вот на изборите - няма да указват на своите служители как да гласуват на предсрочните избори тази неделя, 27 октомври 2024 г.

За поканите и срещите пише тази сутрин 24 часа, които се позовават на представители на самите компании, поканени на такива срещи.

Те споделят обаче, че това се случва за първи път и за първи път са били обект на подобен интерес от страна на МВР. Самите декларации са останали в полицейските управления и мениджърите не са получавали копие от документа.

Радев иска всички да чуят как службите борят купения и корпоративен вот

Радев иска всички да чуят как службите борят купения и корпоративен вот

Обществото да разбере дали институциите осъзнават своята отговорност

МВР работило по списък, са потвърдили от ведомството пред 24 часа, а мениджърите на големи компании били поканени заради сигнал от списъка на фейсбук страницата BG elves (българските елфи). Припомняме, че българските елфи публикуваха списък с 200 имена и прякори на потенциални купувачи на гласове по региони, който списък бе внесен като сигнал в МВР от Ивайло Мирчев от "Да, България".

Списъкът стана и част от разговора на срещата при президента Румен Радев, посветена на подготовката на изборите и по-конкретно на борбата с купения вот. Тогава вътрешния министър Атанас Илков заяви, че МВР не може да работи по сигнали само с имена и без конкретика и доказателства, а пък самото публикуване на тези имена и прякори дори попречило на МВР в работата му.

Всички действия и разговори с висшия мениджмънт на големите фирми са на база на сигнала от ПП-ДБ, са обяснили от ведомството пред 24 часа.

МВР реагира на над 250 сигнала с близо 40 задържани за купуване на гласове

МВР реагира на над 250 сигнала с близо 40 задържани за купуване на гласове

Действията на МВР срещу купуването на гласове няма да приключат до деня на изборите

Самият предупредителен протокол, който се подписва, единствено задължава човек да не извършва престъпления. Той не остава в досието му и не е равен на криминалната регистрация, която се получава след залавяне в престъпление. При случаите на установена търговия с гласове извършването на закононарушението след предупреждаване не води до обвинение в по-тежко престъпление, но съдът го взема предвид при определяне на присъдите и ги завишава. Идеята на този документ е да уведоми човека, че МВР е наясно с намеренията му, и това да има възпиращ ефект.

Припомняме, в петък, 18 октомври, след триседмични постоянни операции на МВР в различни области в страната, министър Атанас Илков отчете 253 подадени сигнали в МВР за купуване на гласове, образувани досъдебни производства - 70, задържани лица - 36 на територията на цялата страна и съставени протоколи - 888. Преди старта на кампанията министърът обяви, че службите са се насочили към фирмите за бързи кредити. Няма информация по тази линия докъде е стигнало МВР. 

Бивш зам.-министър: МВР много добре знае кои са дилърите

Бивш зам.-министър: МВР много добре знае кои са дилърите

Виждал е много по-големи списъци, но полицията залавя кокошкари