Към април 2011 г. в България има 1,9 млн. здравно неосигурени лица. Това стана ясно  по време на кръгла маса на тема "Ролята на държавата в българското здравеопазване", организирана от КНСБ с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт", съобщи zdrave.net. 1,2 млн. от тях са избрали личен лекар.

Цифрата бе съобщена от вицепрезидента на синдикалната организация д-р Иван Коклалов и потвърдена от депутата от парламентарната здравна комисия д-р Хасан Адемов.

Двамата цитираха доклад на здравната каса и посочиха, че един от основните проблеми е, че държавата е избягала от отговорност.

Д-р Адемов напомни, че една голяма част от тези хора са напуснали страната, без да уведомят НАП, че не искат да се осигуряват в България. 240 хил. пък са трайно безработни и би трябвало да се осигуряват сами, но не го правят.

Те вероятно не влизат и в категорията на социално слабите, щом държавата не плаща здравните им осигуровки, коментира д-р Адемов. Той добави, че според него трябва да се създаде нов регламент, по който тези хора да бъдат осигурявани здравно. Депутатът бе категоричен, че не бива здравното осигуряване на тези хора да се свързва със социалното и критериите за това кой да бъде осигуряван трябва да бъдат различни.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че една част от неосигурените граждани, въпреки че не работят, получават странични доходи от рентиерство и други подобни дейности.

Той напомни, че в законодателството в момента има пропуск, който позволява на тези лица да не се осигуряват. Според КНСБ една от адекватните мерки в случая е законодателството да задължи всички да си плащат вноските.