ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено във връзка с изборите на 9 юни, съобщават от прокуратурата.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, регламентираща действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с предстоящия вот.

Трите институции създадоха Национално междуведомствено звено. То ще се ръководи от Елена Каракашева, заместник главен прокурор при Върховна прокуратура (ВП).

В звеното участват прокурори от ВП, и.ф. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на ГДНП-МВР - главен комисар Атанас Илков, заместник председател на ДАНС и др.

Целта на създаденото звено е да координира дейността на Прокуратурата, МВР и ДАНС за ефективно взаимодействие на институциите от началото на предизборната кампания до приключването на тяхната работа до 30 дни след обявяването на резултатите от вота.

Звеното ще обменя информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната и ще извършва анализ и обобщение на получените данни.

ДАНС, МВР и Прокуратурата създават междуведомствено звено във връзка с местния вот

ДАНС, МВР и Прокуратурата създават междуведомствено звено във връзка с местния вот

То ще започне да работи от откриването на предизборната кампания