От 31 март страната ни е пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода, а в сила влизат всички разпоредби на шенгенското законодателство. Това не означава обаче пълно отпадане на проверките - когато хората влязат в зоната на летището, ще бъдат проверени самите те и ръчният им багаж за забранени предмети и взривни вещества и след това направо отиват на гейта за самолета.

Това не означава да не се носят документи за самоличност, без такива документи не може да се пътува, главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

"На летищата ще продължи да има гранични полицаи, така е в цяла Европа. Там, където няма да извършваме задължителен граничен контрол, преминаваме към компенсиращи мерки. Имаме рискови профили лица, рискови профили автомобили извън летището, рисково поведение. Служителите са обучени", подчерта той.

За пътуването на деца вече няма да се изисква декларация за детето, както когато пътува от София до Варна със самолет. Родителят може да я носи, но никой няма да му я иска задължително на граничен контрол. Антон Златанов посочи обаче, че в първите месеци граничните полицаи ще бъдат особено наблюдателни към този проблем, тъй като той вълнува обществото.

В граничните зони на аерогарите ще има достатъчно гранични полицаи - и униформени, и цивилни.

Решението за влизане в Шенген и по суша е изцяло политическо, професионални пречки няма. Като структура сме готови и само да ни бъде посочена дата, можем да започнем работа и на сухопътни граници. Именно там ще се усети най-голямото облекчение, заяви още главен комисар Антон Златанов. Той обаче очаква едно поредно тежко лято с безброй желаещи да пътуват към Гърция.

За мигрантския натиск от Гранична полиция смятат, че в момента е по-трудно да се минава през България, затова и мигрантите заобикалят нашата страна. Добрите резултати се постигат на ръба на възможностите. Има недостиг от над 1200 полицаи на границата. В момента 165 души от "Фронтекс" са разпределени на граница, те ще останат няколко месеца, след което ще се анализира ситуацията.