Българската полиция провежда полицейска операция за издирване на заподозрян, за когото се смята, че е помагал на терориста, извършил нападението в Бургас, при което загинаха петима израелци и един български гражданин, съобщават израелски медии.

Според тях заподозреният съучастник е Дейвид Джебсън - американски гражданин.

Междувременно и Си Ен Ен разпространи информация, като цитира свой източник от българското вътрешно министерство, според която нашите власти издирват американски гражданин във връзка с атентата в Бургас. По-късно медията посочи, че по-високопоставен източник от българското МВР е коригирал информацията, като е подчертал, че е възможно да е имало евентуален съучастник, но това още не е потвърдено.

Поне от два хотела в Бургас за потвърдили пред Си Ен Ен обаче, че полицейски служители са дошли с фоторобот, издирвайки мъж, свързан с атаките на летището.

Според информацията на израелския всекидневник Ma'ariv българските сили за сигурност подозират, че заподозреният може да има и друга бомба.
Заради това са въведени допълнителни мерки за сигурност в хотелите в Бургас, където е известно, че са настанени израелски граждани.

Българската полиция разполага със скица на заподозрения, която е разпространена сред полицаите, които са разположени в хотелите.
Служителите по сигурността и хотелски мениджъри са инструктирани да бъдат бдителни, съобщават още медиите в Израел.

Израелски медии разпространиха фоторобот на предполагаем съучастник на извършителя на кървавия атентат на бургаското летище.

Първоначалната информация, че фотороботът е на предполагаемия извършител на кървавия атентат и е разпространен от израелската полиция, се оказа невярна.

От пресцентъра на българското МВР заявиха обаче, че към момента не разполагат с информация за разпространения фоторобот - въпреки, че от Израел твърдят, че разследването и фотото са на българските органи.

Припомняме ден след атентата от МВР пуснаха видео запис, на който се вижда предполагаемият извършител на взрива.

Припомняме, на 18 юли малко след 17.00 часа беше взривен автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище Бургас, за да прекарат почивката си в нашите черноморски курорти.

Бяха убити петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, който е българин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души, от тях 34 бяха транспортирани на следващия ден до Израел.

Бомбата, която е задействал атентаторът самоубиец, е била с три килограма тротилов еквивалент, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНТ.
Той посочи още, че има предположения за принадлежността на атентатора към конкретна терористична групировка, но не е уместно да бъдат съобщавани публично.

В израелските медии обаче се говори за 10 килограма експлозиви и вероятност за две отделни бомби - едната поставена в сак в багажното отделение на автобуса, а другата - пренасяна от предполагаемия атентатор. Тази прогноза се основава на това, че повечето наранявания на пострадалите в автобуса са по краката.

Припомняме, през вчерашния ден редица източници от САЩ, включително и говорителят на Пентагона, посочиха, че почеркът е на ливанската групировка "Хизбула", като не се изключва именно тя да стои зад удара в Бургас.