Съдията по делото „Октопод" Румяна Ченалова си „поръча" кордон от съдебна охрана, който да я брани от журналистите.
Осем души блокираха достъпа до страничната врата на зала 6 в Съдебната палата, където имаше заседание срещу Алексей Петров и компания.

За медиите обаче бе ясна причината за тази „блокада", която важеше само за тях. Безпроблемно преминаваха подсъдими, адвокати и граждани. Веднага след като съдийката напусна залата, охраната също се оттегли.

Най-вероятно съдия Ченалова предусещаше въпросите, които я очакваха заради появилата се преди дни информация за делото, образувано срещу нея в Македония.
Припомняме, македонските власти са изпратили до българското Министерство на правосъдие постановление за образуване на наказателно производство срещу съдия Румяна Ченалова.
Според източници от ведомството са препратили резултата от съдебната поръчка в Районния съд в Стара Загора, защото постоянният адрес на Ченалова се водел там.

Макар тя да има право да обжалва иска за образуване на дело, ако той не бъде уважен, съдийката трябва да напусне делото „Октопод" и то да започне отначало.

Ченалова е заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". То е започнало през 2004 г. за източване на близо 8 млн. евро от "Македония табак".
Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова като адвокат е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър обаче липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.

Другата фирма - кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев - бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора - БТ".

В края на 1990-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инженеринг" (която се занимава с фуражи). При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова.

Иначе делото „Октопод" излезе в двуседмичен „болничен".

Причината е операция на сухожилието на левия крак, която е претърпял вчера един от подсъдимите - Антон Петров-Хамстера.
Той няма да може да се явява в съдебна зала през следващите поне 16 дни, когато ще му бъдат премахнати конците.

След това обаче има десет дни рехабилитация и не е ясно дали ще може да присъства на заседанията. Все пак съдия Румяна Ченалова определи 25 април за дата на следващо заседание.

До 19-ти този месец от ИСУЛ, където е настанен Хамстера, трябва да изпратят справка за здравословното състояние на подсъдимия. Ако пък има някакви усложнения, лекарите трябва да уточнят евентуалния период, в който Петров ще бъде възпрепятстван да присъства в Съдебната палата.

Стана ясно, че макар и на болнично легло, той се пази от двама души, които стоят в болничната стая и един, който пази пред вратата.

Адвокатът му Ваня Траянова сподели, че когато е отишла да го види, пред болницата я посрещнали два буса с БОП-аджии. Защитникът изрази възмущението си от гледката, на която се е натъкнала, влизайки в болничната стая на клиента си - левият му крак - бинтован и повдигнат на възглавница, а десният закопчан за леглото.

Прокурорът по делото Милко Мончев коментира преди медиите, че не знае дали наистина Хамстера е завързан с белезници за леглото. Той обеща, че ще направи проверка.