"Държа МВР да не се въвлича с такива скандали и проблеми, тъй като още от самото начало сме създали необходимата организация със съответните нормативни документи, включително и срещи с Централната избирателна комисия (ЦИК), с главния прокурор, издадени са съответните заповеди и ние спазване стриктно закона и нашите правомощия, които имаме като институция, която трябва да гарантира добър обществен ред, охрана на изборните секции и нормално протичане на изборния ден."

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по повод обвинението на БСП, че МВР взема страната на ГЕРБ за протичането на предстоящите избори на 26 май за Европейски парламент.

Припомняме накратко, че БСП се оплакаха от административен, полицейски и икономически натиск през последните седмици. На пресконференция заместник-председателят на левицата Кирил Добрев заяви, че във Видин, Враца и Монтана полицейските служители били свикани и им било казано, че ще бъдат разформировани в други населени места, ако ГЕРБ не спечелят изборите.

Нещо повече - докато се лутали в издирването на убиеца от Костенец, полицаи все пак успели да издирят соцръководители и им изготвили предупредителни протоколи за изборите. Монтирана била камера за видеонаблюдение до клуб на БСП в Любимец. Служители на МВР плашели хората във Видин, а в Борован пък забранили поставянето на шатра с предизборна цел на червените.

БСП се оплака от административен, полицейски и икономически натиск

БСП се оплака от административен, полицейски и икономически натиск

Партията нямало да позволи да й се месят

В отговор на това Маринов заяви, че всичко, което било извършено досега от родната полиция, било на база реално подадени сигнали.

Всичките проверки били само по сигнали, каза отново Маринов. Те били в рамките на компетентността на МВР.

Относно предупредителните протоколи - те също били издавани на база на сигнали. "Предупредителният протокол е средство да се предупреди за евентуална подготовка за извършване на нарушение или престъпление и не носи правно последствие, ако не бъде извършено такова", каза силовият министър.

В допълнение той обясни, че органите на реда издавали предварителни протоколи на физически лица.

Маринов: В нашата дейност не се ръководим от това кой към коя партия е, а към кое лице какъв сигнал има.

В изказването си Маринов беше прекъснат от възрастен мъж, който повтори няколко пъти: "Не работи МВР, не работи МВР!"

Маринов съобщи и че до момента има образувани 7 досъдебни производства за различни нарушения, свързани с изборния процес. Някои от тях били за нарушаване на физическата цялост на офиси и помещения на политически партии, а други за нарушаване на изборните правила.

БСП се оплака от бухалката на Борисов

БСП се оплака от бухалката на Борисов

Корупцията при ГЕРБ била заложена в закон, смята Нинова

Вътрешният министър не можа да съобщи колко точно са получените сигнали, но каза, че такива ежедневно се получават от цялата страна.

"Тези избори по нищо не се отличават с предишни такива, тъй като аз съм от дълго време в системата и знам при всички избори какво се случва. Не бива МВР да се въвлича в опити за предизборни скандали, тъй като колегите наистина си вършат професионално работата. Ежедневно комуникираме с ЦИК", посочи Маринов и допълни, че дори днес съм изпратил писмо до комисията, с което иска ясно и точно да се изяснят компетенциите на МВР, с оглед да се избегнат спекулации за протоколи и други.

Борисов се опасява от нов Костинброд

Борисов се опасява от нов Костинброд

Призова местните структури да поискат прошка за грешките