Не поверявайте живота си на пияни и неправоспособни!, призовава директорът на Национална служба “Полиция” ген. Васил Василев в специално писмо, разпространено от пресцентъра на МВР.

Напоследък тревожно нарастват тежките катастрофи по вина на неправоспособни и употребили алкохол водачи, констатира в писмото полицейският шеф.

Само от 1 юни до сега поради алкохол са убити 12, а поради неправоспособност – 14 души. В четири от случаите двете причини са съчетани. Злополуките отнемат живота преди всичко на млади хора. Седем от загиналите са на възраст между 17 и 21 години.

Неправоспособните и пияните, возещи компании, които са катастрофирали, са разчитали, че няма да ги срещне полицейски патрул.

Парадоксално е, заявява ген. Василев, че човек се страхува от последиците на една безобидна настинка и взема бързи мерки, а в същото време спокойно сяда в автомобил или на мотоциклет, управляван от пиян или неправоспособен!

В катастрофите най-често жертви стават тъкмо пътниците – онези, които доброволно са предоставили живота и здравето си на неадекватните, безотговорни водачи, се казва още в писмото.

От началото на 2003 г. до момента са спрени и санкционирани 13 906 неправоспособни водачи и още 11 720 управлявали в нетрезво състояние. Но само контролът от полицията не би довел до положителен обрат, ако водачите, техните близки и приятели не осъзнаят пагубния риск от нарушенията, твърди ген Василев.

За да се избегне подобно нещастие директорът на полицията препоръчва, когато в компания се употребява алкохол, предварително да се изясни кой ще шофира и той да не консумира алкохол.

Ако не познавате водача, който ще ви вози, се уверете дали притежава правоспособност. Категорично отказвайте да се качвате в автомобил, ако водачът е в нетрезво състояние или няма шофьорска книжка и направете всичко възможно да убедите и останалите да не пътуват с него.

Ген. Василев напомня, че всеки може да потърси съдействието на полицията в подобни случаи, за да предотврати нещастие.

Не предоставяйте вашето превозно средство на неправоспособни водачи и съветвайте хората около вас никога да не се качват при такива. Информирайте полицията за водачи, които системно управляват под въздействието на алкохол и без свидетелство – така ще спасите живота им, се казва още в писмото.