Към момента прокуратурата не изключва нито една от възможните версии за взрива в склада за пиротехника край Елин Пелин и се работи по всяка една от тях. Не се изключва нито случайно деяние, нито противоправни действия, нито небрежност. Всички възможни варианти се разследват за настъпилия инцидент. Това заяви административният ръководител на Окръжна прокуратура-София Наталия Николова на брифинг в сградата на Националната следствена служба (НСлС).

Не се изключва възможността инцидентът да е настъпил след самозапалване. Може да има и нарушаване на определени правила за настъпване на инцидента. Предстои да стане ясно и какви са били правата и задълженията на собственика на склада за пиротехника.

Към настоящия момент са извършени общо 8 огледа, работи се много интензивно по това дело и са разпитани над 30 свидетели. Изискана е и е приобщена доста голяма документация от Агенция "Митници", Главна инспекция по труда, служба "КОС", ДНСК, община Елин Пелин, Министерство на отбраната, фирма "Енигма", телефон 112. Изискани са и записите от телевизии, отразили събитието в момента на взрива. В складовете не е установено да има наличие на взривни вещества.

Тече опис на щетите в Гара Елин Пелин

Тече опис на щетите в Гара Елин Пелин

Вече има и опити за измама

Николова обясни, че за изключително кратко време и трудни условия били проведени действията по разследване в резултат на гърмежите на фойерверките от склада край Елин Пелин. Направени са огледи и на склада на голяма търговска верига, както и два отделни огледа на част от складовите помещения. При първия оглед са установени телата на двама загинали от общо четирима и при последователен оглед са установени телата на другите двама загинали.

Ивелина Христова, и.ф. директор на Националната следствена служба (НСлС) добави, че са иззети над 50 веществени доказателства и е назначена комплексна експертиза, която да отговори на въпроса за взривните вещества, каква е причината за взрива, причините за взривяване на отделните складове.

Зам.-oкръжният прокурор на София и наблюдаващ прокурор по делото Николай Попов посочи, че по досъдебното производство се работи активно чрез сформиран екип от наблюдаващи прокурори и шест на брой следователи. Попов разказа и причините за смъртта на гражданите вследствие на взрива - на мястото на инцидента са загинали двама души и причината за тяхната смърт е взривна травма, довела до кръвоизливи и разкъсване на белодробния паренхин. При втората настъпила смърт причината за смъртта е същата. Другите двама загинали граждани са починали в болница - заради изгаряне в белите дробове и органна недостатъчност. При делото е приобщена голям обем от документация, която ще бъде изследвана.

70 къщи са със счупени прозорци и напукана мазилка след взривовете край Елин Пелин

70 къщи са със счупени прозорци и напукана мазилка след взривовете край Елин Пелин

Собствениците очакват да започне изплащането на обезщетенията

Към до момента направените разпит на свидетели и приобщената документация ще бъдат назначени множество експертизи. Причините за инцидента ще се коментират след изготвятнето на всички експертизи по делото.

На въпрос на News.bg дали взривът в склада край Елин Пелин трябва да послужи за сигнална червена лампа за контролните институции да осъществяват по-голям контрол върху подобни складове, Попов заяви, че вече е обсъждано със следователите да се поиска съдействие от административни органи, министерства и ДНСК по случая. Ако се открие, че има пропуски в нормативната уредба, ще се сигнализира за това.

Следователят Иван Делчев допълни още, че основната експертиза е назначена и нейното заключение ще даде основата, за да бъде назначена пожаро-техническата експертиза, която да отговори на зададените въпроси по проблематиката на казуса. "Едва ли с категоричност ще се стигне до категоричната причина, поради която е настъпил трагичният инцидент", изрази съжаление Делчев.

Материалите по делото надхвърлят 4 000 страници. В близките два месеца проучването ще е на етап документация, изчакване на експертизите, след което ще се пристъпи към следващите действия - изясняване предмета на разследването, каза още Делчев.

Отмениха бедственото положение в Елин Пелин след взрива в склад за фойерверки

Отмениха бедственото положение в Елин Пелин след взрива в склад за фойерверки

Общинският кризисен щаб обсъжда утре причините за инцидента и какво да се предприеме