Ямболският районен съд заседава за взривовете край Петолъчката.

Припомняме, при инцидента на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници, а осем бяха ранени. Обвиняеми са собственикът на фирмата Делислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Според прокуратурата те не са осигурили необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси. Освен това в складовете е имало и по-големи количества взрив от допустимото.

Година след внасянето на обвинителния акт в съда, делото продължава с разпит на свидетели, призовани от защитата на обвиняемите. Съдът е назначил три нови вещи лица по комплексната експертиза, защото предишните са работили за една от фирмите, съхранявали боеприпаси в базата за над 10 млн. лв., но заключението им още не е готово.

Експертизата  ще почива на фактите и данните по делото, които са установени, каза окръжният прокурор Георги Ханджиев, цитиран от БНТ.

Роднините на загиналите работници са единствените, допускани в съдебната зала, но и те не могат да прогнозират кога ще приключи делото.

Ирина Костова заяви, че много се надяват на справедливост и виновните да си получат заслуженото.

От своя страна Пенка Кремъкова сподели, че се притеснява как ще се развият нещата.

Обвиняемите твърдят, че не са виновни и се опитват да докажат защитната си теза чрез показанията на призованите свидетели.

Делислав Делев е категоричен, че ще бъде спокоен, когато свърши процесът и когато имат оправдателни присъди.

Делото е насрочено за три поредни дни, но се очаква след разпита на свидетелите да бъде отложено за друга дата, за да има време вещите лица да изготвят новата експертиза.