Прокуратурата и МВР продължават да нищят има ли корупционни практики в ЮЗУ "Неофит Рилски", съобщават от държавното обвинение.

През декември 2023 г. Окръжна прокуратура - Благоевград се самосезира след разпространението в медиите на информация относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски". По случая е образувана преписка. Възложена е проверка на МВР за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в журналистическите публикации. Тя включва снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници.

От държавното обвинение посочват, че в хода на проверката трябва да се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител.

Освен това се установяват и служителите, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Прокуратурата и МВР търсят и отговор на въпроса как лица са получили дипломи, без да полагат съответните изпити.

Проверката следва да приключи до 20.03.2024 г. След докладване на резултатите от нея в Окръжна прокуратура - Благоевград наблюдаващият прокурор ще направи преценка за наличието или липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и ще предприеме съответните законосъобразни действия.

МОН установи десетки нарушения при проверка на ЮЗУ "Неофит Рилски"

МОН установи десетки нарушения при проверка на ЮЗУ "Неофит Рилски"

Поводът за проверката са постъпили сигнали за неправомерно нанесени оценки на студенти без да са положени изпити