Общо седем са загиналите и 35 ранените при вчерашния атентат на летището в Бургас, заяви на брифинг здравният министър.
Десислава Атанасова изнесе доклад за атаката, от който стана ясно, че всички пострадали вчера вече са транспортирани с правителствения самолет в Израел.

От тях 32-ма са с леки травми, а един е в по-тежко състояние. Останалите трима пострадали са настанени в София - двама в Пирогов и един във ВМА. Единият е със 75% процента изгарания по тялото и счупен таз. Две жени са с тежко мозъчна травма и разкъсан черен дроб. До момента показателите са стабилни, но все още има опасност за живота им, посочи Атанасова.

Шофьорът на автобуса, който е българин, е загинал вечерта в болницата в Бургас, припомни тя.

Единствената друга българка, която работи в туроператорската фирма, организирала екскурзията, е изписана по-рано днес от там със съвсем леки травми.

Десислава Атанасова уточни, че вече е уточнена самоличността на тримата настанени в Пирогов и ВМА и подчерта, че Министерство на вътрешните работи поддържа постоянен контакт с израелското посолство в опит да установят самоличността на всички загинали.

Министър Атанасова увери, че и двете бременни жени, които са се намирали в автобуса в момента на взрива, са изписани с леки травми по крайниците, но без опасност за плода. Тя допълни, че е обсъждала с колегите си варианти за психологическа помощ както на пострадалите, така и на очевидците и на персонала на летището.

Здравният министър благодари на всички медицински екипи за адекватната реакция и заяви, че е горда, че е министър на здравеопазването. Тя даде подробности за първите реакции след атаката.

В17.27ч. вчера е постъпил първият сигнал на спешния телефон 112, а минута по-късно от Бургас са изпратени четири линейки. Две минути по-късно тръгват две линейки от Несебър, по една от Поморие, Айтос и Карнобат. На мястото е имало още три линейки, едната от които - ведомствена на летището, една на частна болница и една на „Лукойл". До 17.45 всички медицински екипи са били на мястото на инцидента.

До вечерта са пристигнали и медицински екипи от Израел, които са имали готовност да изпратят свои екипи и по болничните заведения. От израелското здравно министерство са изразили положителната си оценка за реакцията на българските си колеги.

Атанасова благодари не само на лекарите, но и на всички граждани, които са се отзовали на кръводарителната кампания след инцидента.