Японският кабинет одобри първия извънреден бюджет за финансовата 2011-2012 година, който е предназначен за възстановяване от разрушителното земетресение и последвалото го цунами.

Сумата от 4,1 трилиона йени (50 млрд. долара) ще бъде разгледана на 28 април в парламента, като се очаква на 2 май тя да бъде приета.

Този бюджет е стъпка напред по пътя на възстановяване на страната ни. Бързото му приемане от парламента е основната ни задача, коментира, цитиран от агенциите, финансовият министър Йосихико Нода.

Приетият бюджет надвишава с близо 10 млрд. долара аналогичния такъв, приет през 1995 година за покриване на щетите от мощното земетресение в район Кобе.

От новоприетия бюджет 14 млрд. долара са заделени за възстановяване на разрушени пътища, пристанища, както и селскостопански обекти.
Съставената 10-годишна програма за строителство на нови близо 100 хиляди жилища ще струва 42 млрд долара. За разчистване на разрушенията в новия бюджет са предвидени 4 млрд. долара.

Семействата на жертвите на трагичното бедствие ще получат по 60 хиляди долара, като общо фондът за това е 590 млн. долара.

Първоначално правителството искаше бюджетът да бъде приет още в средата на април, но управляващата партия ,както и опозицията настояха за актуализирането, което включваше помощ и за пострадалите североизточни региони на страната.

Основният бюджет за настоящата финансова година, започнала та първи април, бе приет на 29 март. В него са заложени рекордни нива на държавните разходи - близо 1,1 трилиона долара.

В началото на април старши икономистът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Пиер Карло Падуан коментира, че стойността на възстановяването на Япония ще бъде около 1 % от БВП за година.
Правителствен доклад сочи, че за 2010 година Япония има 5,474 трилиона долара БВП.

По последни данни 10-метровата вълна цунами, предизвикана от труса със сила 9 по Рихтер на 11 март, е заляла площ от 561 кв. км., което е 90 % от площта на 23-те специални района, съставящи ядрото на Токио.

151 хиляди постройки са разрушени, а заедно с пострадалите пътища и мостове общата маса на разрушенията достига 30 млн. тона.

Последните информации сочат, че жертвите на стихията за 14 159 души, като над 13 хиляди са изчезналите.