На 10 март към 23 часа местно време ( около полунощ българско време) в загребския район Ярун се е разбил летателен апарат, вероятно дрон, съобщава хърватският портал "Индекс".

Граждани са чули мощна експлозия, която е повредила паркирани автомобили и е оставила кратер с дълбочина над един метър, ширина 5 метра и дължина 2-3 метра. Мястото е отцепено от полиция и не се допускат граждани. Хърватските власти са предупредили хората да не споделят снимки в социалните мрежи.

Гърция и Хърватия подкрепиха Украйна срещу Русия

Гърция и Хърватия подкрепиха Украйна срещу Русия

Единство в ЕС и НАТО

В района на експлозията са намерени части от машината, както и два парашута, но се предполага, че те са били част от оборудването на летателния апарат, а не предназначени за спускане на хора. По частите на дрона се виждат букви на кирилица, както и червена петолъчка.

Военен експерт предполага, че става дума за разузнавателен дрон съветско производство Ту-141, като засега не е ясно как безпилотният летателен апарат е попаднал над Хърватия. Предполага се, че е долетял от Украйна.

Хърватската служба за контрол на полетите е заявила, че не е засекла на радарите дрона, паднал през нощта срещу петък в Загреб, тъй като не е имал транспондер.

Все още няма официална информация каква е машината, която се разби късно снощи в квартал Ярун в Загреб. Телевиаия N1, позовавайки се на неофициална информация, обяви, че става дума за дрон съветско производство, най-вероятно собственост на руската или украинската армия, който е използван за разузнаване. Обяснението, което се дава тук, е, че или е свършил горивото, или е загубил навигация, или се е повредил.

Хърватският президент Зоран Миланович по-късно през деня заяви, че властите са наясно какъв е дронът е как е попаднал в Хърватия.

В изявление, издадено след заседанието на Съвета за национална сигурност на Хърватия, се казва, че "безпилотният военен апарат" е влязъл в нейното въздушно пространство от съседна Унгария със скорост от 700 км/ч  и височина от 1300 метра.

"Разследва се как летателното средство е прекарало толкова много време във въздуха. Радарът го е засекъл, но не е време да се разправяме. Интересува ме как един несъвършен летателен апарат е прекарал един час в нашето въздушно пространство. Знаем, че не е от региона," е заявил хърватският президент Зоран Миланович.

"Нашата противовъздушна отбрана е скромна, както е в цяла Източна Европа, с изключение на Полша. Не е задоволително нивото, но колкото повече инвестираме, толкова повече ще имаме. Нека се поучим от това, въпреки че това е извънредна ситуация и ние зависим от партньорите от НАТО. "Странно ... с днешната техника", добавя Миланович.

Той по някакъв начин потвърди теорията, че дронът е бил програмиран за мисия в района на село Ярун близо до град Житомир в Украйна, но се е разбил в квартал Ярун в Загреб.

"Няма загинали или ранени при инцидента, така че няма смисъл да се вика украинския посланик. Знаете каква е ситуацията там. Генералният секретар на НАТО е техническо лице. Бяхме свидетели на такива неща и по време на бомбардировките над Сърбия. Нямам намерение да се сързвам с него. Надявам се, че ще научим нещо от това", завърши хърватският държавен глава.