Мощна експлозия в електроцентрала разтърси района на американския град Мидълтаун, щата Кънектикът, където по първоначални сведения има жертви и многобройни пострадали, съобщи Ройтерс, цитирайки местната преса.

Полицията потвърди за множество ранени, според Си Ен Ен има поне двама загинали, а най-вероятно броят на смъртните случаи ще продължи да нараства. Четирима са в критично състояние, броят на ранените ще надхвърли 100, допълват властите. Очевидци съобщават, че "навсякъде има тела", а под развалините сигурно ще излязат още жертви.

Властите в Мидълън, щата Кънектикът, се опасяват, че при днешната експлозия са загинали 50 души.

Според местния тв канал на Ен Би Си авариралата газоцентрала е с мощност 620 мегавата и е била на пробни изпитания, без да е включвана към мрежата.

Според вестник "Мидълтаун прес" избухнал е газопровод в централата "Клийн енерджи", а на мястото са изпратени линейки и хеликоптери. На помощ са извикани пожарни и спасителни екипи от щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Масачузетс.

Аварията е станала около 11.30 ч. местно време (18.30 ч. българско) и според свидетели от другата страна на реката централната сграда е почти изравнена със земята. Живеещите директно срещу централата усетили удара на взривната вълна сякаш автомобил се е блъснал в къщата им.

Очевидци разказват, че взривът е бил усетен и в близките градове в радиус от 50 км, а от километри се вижда гъст черен дим, издигащ се над Мидълтаун. Читатели споделят, че са помислили, че става дума за земетресение или че е паднал самолет.