Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че е спасила 87 души, включително жени и деца, в Средиземно море, съобщава АП.

Мигрантите са пътували в претъпкана лодка, без храна и вода. Спасителен кораб на италианската неправителствена организация Emergency е участвал в акцията.

Сред групата е имало бременна жена и четиринадесет непълнолетни лица без придружител.

25 мигранти от Либия бяха спасени в Средиземно море

25 мигранти от Либия бяха спасени в Средиземно море

Поне 60 са загинали през едноседмичното плаване

"Веднага поехме най-уязвимите случаи: бременна жена в четвъртия месец и момче с диабет", каза медицинска сестра от спасителния кораб.

След приключване на спасяването и информиране на съответните органи, град Неапол е определен като пристанище за слизане.

Пристигането им е планирано за понеделник сутринта.

87-те спасени души идват от държави, засегнати от конфликти и тежки икономически, политически или социални кризи, включително Судан, Нигерия, Нигер, Южен Судан, Еритрея, Бангладеш, Мали, Того, Гана, Либерия, Чад, Камерун, Сенегал и Кот д'Ивоар.

Девет души са загинали при инцидент с лодка, превозвала мигранти в Средиземно море

Девет души са загинали при инцидент с лодка, превозвала мигранти в Средиземно море

Още 15 са в неизвестност, а 6 са настанени в болница

Спасителният кораб се управлява от екипаж от моряци, лекари, медиатори и спасители и работи в централното Средиземно море от декември 2022 г.

През това време е спасил общо 1631 души.

Припомняме, че Италия е сред най-тежко засегнатите европейски страни от проблема с миграцията. Тя сключи с Албания споразумение, което предвижда изграждане на центрове за бежанци. Споразумението бе прието, въпреки протестите на опозицията в Албания.