Ураганът "Милтън" беше понижен до буря от категория 3 с ветрове от 125 мили в час, след като за кратко възвърна силата си до буря от категория 5 във вторник следобед.

Последната актуализация от Националния център по ураганите на САЩ (NHC) показа, че "Милтън" увеличава размерите си, докато наближава брега на Мексиканския залив във Флорида, като се очакват "разрушителни ветрове и наводнения" в части от централна и югозападна Флорида.

"Според прогнозното трасе центърът на "Милтън" ще достигне сушата по западното и централното крайбрежие на Флорида тази нощ, ще премине през полуостров Флорида през нощта и в началото на четвъртък и ще се отдалечи от източното крайбрежие на Флорида над западната част на Атлантическия океан в четвъртък", добавиха от Националния център по ураганите на САЩ.

Предишната прогноза беше, че ураганът "Милтън" ще запази четвъртата си категория по скалата на Сафир-Симпсън, преди да достигне западното крайбрежие на Флорида.

Това съобщи Асошиейтед прес (АП), позовавайки се на данни от Националния център за ураганите на САЩ.

"Националният център съобщава, че Милтън е отслабнал, но все още е мощен ураган от четвърта категория", информира агенцията.

В същото време в социалната мрежа Х центърът предупреди, че "Милтън" "увеличава размерите си, докато се приближава към западното крайбрежие на Флорида".

"В някои части на централна и югозападна Флорида се очакват опасни буреносни вълни, разрушителни ветрове и проливни валежи", се казва в съобщението.

По последни данни "Милтън" се намира на около 240 км от град Тампа. Поривите на вятъра са достигнали 209 километра в час, което съответства на нивото на ураганите от четвърта категория.

В сряда властите във Флорида обявиха евакуация на жителите в подготовка за урагана "Милтън". По данни на местното звено на Агенцията за управление на извънредни ситуации 14 окръга в щата са обявили задължителна евакуация на жителите. По данни на АП мярката ще засегне около 6 млн. души.

Преди урагана "Милтън": Затвори във Флорида отказват евакуация

Преди урагана "Милтън": Затвори във Флорида отказват евакуация

В миналото е било по-безопасно да ги оставим там, припомниха властите

Приближаващият се към Флорида ураган предизвика промени в работата на летищата, както и в железопътния и морския транспорт.

По-рано в сряда ураганът "Милтън" отново се засили до пета, максимална, категория. Тогава ураганът се намираше на 580 км югозападно от Тампа, като поривите на вятъра достигнаха 260 км/ч.

Във Флорида заради "Милтън" е обявено извънредно положение. Губернаторът на щата Рон ДеСантис предупреди жителите за възможни прекъсвания на електрозахранването и ги призова да се снабдят със запаси от вода и храна за една седмица.

Байдън: Няма да допуснем скок на цените заради "Милтън"

Байдън: Няма да допуснем скок на цените заради "Милтън"

Компании помагат за евакуацията

Западното крайбрежие на Флорида, което все още се възстановява от разрушителния ураган "Хелън", е в готовност за новото бедствие. Според Националния център за урагани на САЩ, Милтън вероятно ще удари района на Тампа Бей, където 3 милиона жители се опитват да разчистят останките от Хелен и да се евакуират.

Ако ураганът премине директно през града, това ще бъде първият подобен случай от 1921 г. насам. Губернаторът на Флорида, Рон ДеСантис, обяви, че 8,000 членове на Националната гвардия ще бъдат мобилизирани, а стотици камиони с доставки и оборудване са вече в района.

Ураганът Милтън се насочва към западното крайбрежие на Флорида

Ураганът Милтън се насочва към западното крайбрежие на Флорида

Остават само часове за евакуация

Скалата на ураганите на Сафир-Симпсън класифицира ураганите в пет категории в зависимост от интензивността на вятъра. Ураганите от четвърта категория имат скорост на вятъра от 209 до 251 километра в час. Тези урагани предизвикват обширна ерозия на плажовете, както и наводнения далеч във вътрешността на страната.