Дни след като заяви, че иска да срита някой задник заради екологичната катастрофа в Мексиканския залив, американският президент Барак Обама ще се срещне на 16 юни с председателя на борда на директорите на компанията „Бритиш петролиъм" Карл-Хенрик Сванберг, предаде Би Би Си.

Администрацията на президента е под силен натиск, очакванията са тя да направи нещо повече, а се оказва, че е принудена да разчита на "Бритиш петролиъм", която от седмици се опитва да спре теча от повредения дънен сондаж.

Двама американски конгресмени заявиха, че малко преди избухването на платформата специалистите на "Бритиш петролиъм" на три пъти не са обърнали внимание на признаци, че има нещо нередно и не са успели да предотвратят страшната авария, предаде АФП. Конгресмените се позовават на вътрешен доклад на компанията. Първите признаци са били 51 минути преди взрива, отнел живота на 11 души, после ­ 41 минути преди него и най-сетни 18 минути преди драмата.

Междувременно, като се позовава на доклад на генералния инспекторат на министерството на вътрешните работи на САЩ, ДПА предаде, че федерални служители от службата за контрол на подземните богатства на САЩ, която отговаря за издаването на лицензи за проучване и добив на петрол в Мексиканския залив и за контрола върху изпълнението на лицензионните условия, са получавали щедри подаръци от петролни компании.

Акциите на британската компания „Бритиш петролиъм" отбелязаха рязък спад на фондовата борса и достигнаха рекорден минимум.

Само за едно денонощие стойността им се срина с над 15% и в момента са на най-ниското си ниво от 14 години насам. Според анализатори негативната тенденция за акциите на петролната компания са резултат от опасенията на инвеститорите, че "Бритиш петролиъм" ще претърпи колосални загуби вследствие на опитите да бъде овладяна ситуацията с нефтения разлив в Мексиканския залив.

Появиха се и спекулации, че положението може да се окаже пагубно за компанията и това да доведе до нейния фалит.