Потокът от дарения за програмите на ООН за възстановяване на Хаити след земетресението е спрял да нараства, съобщи организацията, цитирана от ДПА. "Даренията изпаднаха в стагнация", заяви в Женева говорителката на Службата на ООН за координиране на хуманитарните операции Елизабет Бирс.

Към момента нивото на финансиране на пакета за подпомагане от 1,4 милиарда долара е почти същото, като това преди две седмици, отбеляза тя. Първоначалните 570 милиона долара, които ООН поиска за Хаити, бяха осигурени почти незабавно, но по-голямата сума, която е предназначена за по-дългосрочно развитие, се оказа по-трудна за събиране. Засега даренията са осигурили 49 процента от нея, припомня Асошиейтед прес.

ООН обяви, че е необходима рекордно висока сума за възстановяването на Хаити от катастрофалното земетресение от 12 януари, отнело живота на 230 000 души, предадоха световните агенции.

За подпомагане на страната ще са необходими 1,44 млрд. долара.

Дори преди природното бедствие страната се смяташе за най-слабо развитата държава на Западното полукълбо, отбелязва ДПА.