Операторът на авариралата АЕЦ „Фукушима 1" TEPCO съобщи, че пораженията в реакторите на енергоблокове 2 и 3 на централата са се оказали по-тежки от очакваните и затова тяхното пълно охлаждане и окончателно спиране се отлага за януари 2012 г., съобщава „Ведомости."

Стана ясно, че разтопеното ядрено гориво, както и при Първи енергоблок, е пробило корпуса на реактора и с това е завишило твърде много радиацията във водата в тези съоръжения.

Заради силната радиация не може да се установи точно колко вода се е събрала в подреакторните пространства. Смята се, че става дума за хиляди тона, като дълбочината надвишава 4 метра.

Решението за аварийното охлаждане на реакторите с морска вода в първите дни след аварията бяха правилни, подчертават от ТЕРСО и допълват, че именно това е позволило да се избегнат още по-тежки последствия - разтапянето на контейнерите и попадането на горивото непосредствено в околната среда.

От ТЕРСО са изяснили причината за водородния взрив в енергоблок  4 - взривоопасният газ е попаднал в съоръжението от общ тръбопровод с енергоблок  3, чиито клапани са се повредили.

Междувременно стана ясно, че жертва на природните стихии в страната са станали 15 057 души, а за безследно изчезнали се водят 9 120 души. най-голям е броят на жертвите в префектура Мияги - почти 9 000 души. следват префектурите Ивате - 4 430 души, Фукушима - повече от 1560 души.