Специалисти регистрираха повишено ниво на радиация в млякото и спанака в района около авариралата атомна електроцентрала.
Това заяви генералният секретар на японското правителство Юкио Едано, цитиран от РИА Новости.
Анализът на млякото бе направен в префектурата Фукушима, където се намира централата "Фукушима-1", а на спанака - от съседната префектура Ибараки, уточни Едано.
В тези продукти нивото на радиацията може да бъде опасно за здравето, отбеляза той.
Властите в Япония признаха, че ситуацията с АЕЦ Фукушима остава крайно сложна.
amica1
на 19.03.2011 в 12:52:32 #3Китайският чесън дали няма да пострада?
alastis
на 19.03.2011 в 11:34:48 #2Като знам в каква държава живеем,след някой друг месец, живот и здраве ,като ходим да си купуваваме,кола или некаква стока със съмнения ,че може да е произведена в Япония ще я купим след като сме я проверили с гайгеров брояч
LeChucky
на 19.03.2011 в 11:04:21 #1Това се очакваше в района на централата. Най-важното е храни от там да не се консумират. Ако съдържат радионуклиди цезии и стронции - за значителен период от време - десетилетия... При Чернобил подобни мерки не се взеха в почти цялата Беларус със всичките здравни последствия. Сега няма да е така.