Японските специалисти са успели да прокарат кабели до всичките шест блока на авариралата атомна електроцентрала „Фукушима 1", предаде РИА Новости.

От компанията-оператор ТЕПКО съобщиха, че специалистите са успели да свържат проводници с приемните устройства на трети и четвърти блок, които бяха най-пострадали от труса и цунамито. По-рано днес бяха „свързани" втори и пети блок от авариралия АЕЦ.

От ТЕПКО планират да възстановят охлаждането на реакторите и басейните за отработено гориво, системата за наблюдение на нивото на радиацията, както и осветлението на контролната зала. Според „Киодо", системите на реакторите ще бъдат активирани чак след детайлен технически преглед, който ще продължи 2-3 дни.

Министърът на отбраната на Япония Тошими Китазава посочи, че в басейните на шестте реактора водата не кипи, но заради повишеното налягане се е увеличила температурата вътре в корпуса на трети блок.

Едновременно с прокарването на електричество до пострадалите реактори, военни и пожарникари продължават да обливат резервоарите с отработено гориво на трети  и четвърти блок. Това стана възможно след водородните експлозии, които разрушиха сградите им.