Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) препраща казуса с контрола на БТК на Европейската комисия, съобщава Money.bg.

В сигнал на „Технологичен център - институт по микроелектроника" АД се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху „Българска телекомуникационна компания" ЕАД.

Припомняме, че още през януари стана ясно, че комисията проверява телекома за тайна смяна на собствеността.

Причината преписката да бъде препратена в Брюксел е фактът, че оборотите на поне две от засегнатите в резултат на сделката предприятия - групата ВТБ и БТК, надхвърлят праговете в европейското законодателство, над които контролът върху концентрациите попада под юрисдикцията на общността.

КЗК приема, че при евентуално прехвърляне на дялове от „Бромак Телеком Инвест" АД на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург, което косвено би довело и до промяна на контрола върху БТК ЕАД, засегнато предприятие от една страна е всяко от придобиващите съвместен контрол дружества, а от друга - придобиваното предприятие.

След като комисията е установила, че евентуално извършената сделка е извън обхвата на националното законодателство, КЗК се е отказала да извърши проверка по същество и да направи преценка и прекратява преписката.