В Добрич и Силистра се проведе публично обсъждане за сигурността на електроцентрала „Черна вода" в Румъния, предаде БНТ.

Румънската страна иска да построят два нови блока в атомната си централа като поектът предвижда новите ІІІ и ІV блок на централата да бъдат готови до 2015 година.

Румънците дадоха да се разбере, че нямат нищо против България да построи АЕЦ "Белене" и очакват същото от българите.

Силистра се намира на около 50 километра от Черна вода.
Някои граждани и екологични организации са разтревожени от твърденията в пресата за наднормена радиация в района на централата.

"По-точно доклада на "Грийн Пийс", който казва, че има завишена норма на радиоактивни изотопи в поречието на река Дунав. Румънската страна го отрича, но тя е заинтересована", каза Нина Касчийска, цитирана от БНТ.

Според румънските експерти докладът на екологичната организация е написан без да са направени никакви измервания, затова твърденията са безпочвени.

Те смятят, че не може да има никаква опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване.

"Няма нищо обезпокоително за хората. Всички трябва да бъдат спокойни. Дори и при инцидент последствия може да има само в 15-километровата зона около атомната централа", уточни Адриан Желев от Департамента по ядрена сигурност на Румъния.

Двата нови реактора ще са от типа "Канду", произведени в Канада, с висока степен на сигурност.

Радиоактивните отпадъци, които се очаква да бъдат не повече от 30 кубически метра годишно, ще се съхраняват в подземни складове на територията на централата за срок от 50 години.

Стойността на проекта е 2 милиарда и 300 милиона евро.

Блоковете са проектирани да издържат на земетресение от 8 степен по скалата на Рихтер, защото районът е сеизмичен.