Русия официално потвърди, че е завела иск срещу страната ни в международния арбитражен съд в Париж, съобщава на интернет страницата си държавната енергийна корпорация Росатом.

Искът е за 58 млн. евро и е заради неизпълнени от страна на НЕК плащания по проекта АЕЦ "Белене".

В съобщението се повтаря значителна част от информацията на РИА Новости от вчера.
В официалното съобщение се казва още, че искът на "Атомстройекспорт" (дъщерна структура на Росатом) е необходима мярка, защото става въпрос за неплащане по вече свършена работа, което е признато с протоколи и от двете страни.

След като графика на плащанията не е изпълнен от страна на клиента, руската компания е принудена да се обърне към съда. В противен случай Росатом подчертава, че ще се изправи пред преследване от руските данъчни власти заради неуспеха си да събере парите и заради неплатени данъци.

Според корпорацията по никакъв начин това не трябва да се тълкува като мярка за натиск върху България с цел да се ускори вземането на решения за проекта Белене.

"Атомстройекспорт" зачита желанието на клиента да изясни за себе си нюансите на толкова сложен проект като изграждане на ядрената централа АЕЦ "Белене", особено след инцидента в Япония. Явно се има предвид мнението на консултанта по проекта британската банка HSBC.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че от своя страна България ще заведе ответен иск, ако има заведен иск от Атомстройекспорт срещу НЕК. Това се посочваше в разпространена до медиите позиция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с публикацията на руската агенция „Новости".