Открити са грешки в декемврийските сметки от Топлофикация, издадени на 113 домакинства в столицата и те ще бъдат отстранени в сметките през януари. Това съобщи шефът на "Топлофикация" - София Стоян Цветанов по време на пресконференция в БТА.

На повече от 300 страници са събрани данните от проверката на 4002 домакинства, а докладът е предаден на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова.

От Топлофикация обясниха, че 104 от тези 113 апартамента се намират в 348 блок в жк Младост. „Това е един висок блок с две зони с отделни топломери. Първоначално отчитането се извършва от две фирми, но от лятото работи само фирма Директ. Ние не сме уведомени за тази промяна и затова се е получило прехвърляне на енергия от горната в долната зона и съответно са се получили и разминаванията в сметките", обясниха още от дружеството.

Останалите 9 апартамента се намират „в едно малко блокче". Там грешката е изцяло на служителя-енергетик на Топлофикация. Вина за грешните сметки във „високия блок" има не само фирмата, но и служител от Дружеството.
Грешката на енергетиците ни е чисто математическа, уточни Стоян Цветанов.

Заради тези пропуски фирма Директ ще бъде глобена с 500 лева, а служителите ще бъдат наказани съгласно вътрешните правила на Топлофикация.

След като гражданите открито се разбунтуваха срещу силно завишените сметки от Топлофикация прозряха защо хората не вярват на дружеството: „Защото малко си говорим с хората. Защо никой не се сети да изпрати на тези хора предупредителни писма, че ще получат по-високи сметки", обясни Стоян Цветанов.
Той добави, че имат готовност, в случай че се премахнат топлинните счетоводители, да поемат дяловото разпределение на София. Според Цветанов обаче премахването им не е много честно спрямо пазара на топлинна енергия.

Основните причини за по-високите сметки през декември миналата година са ниските температури; извършената частична подмяна на уредите - една част се отчитат дистанционно, а други чрез обикновени визуални уреди. 7000 клиенти пък не са осигурили достъп за отчет и затова са „закачени" на максимална мощност.

Има нови сгради с повишена консумация, а в последните години при новото строителство има голяма динамика и честа смяна на собствеността, което води и до тези проблеми при отчитането. Не малка част от хората нямат монтирани топлинни водомери, както и топломери, обясни още шефът на Топлофикация.

Една от основните причини за изкривените сметки е увеличеният брой на заявки за замразяване на потреблението при реално ползване на услугата. През миналия отоплителен сезон близо 15 000 семейства са били кредитирани от своите съседи, подчерта Цветанов.

Има дефекти, но те не са от вчера, не са от тази година, не са от миналата. Те са много стари, призна той и допълни, че се предвиждат различни мерки, с които да преборят неуредиците.

Една от тях е всички клиенти на „Топлофикация" - София, които са заявили нулево потребление за отоплителния сезон, да преминат през извънредно контролно засичане на топломерите до края на февруари. Също така е необходимо да се използват софтуер с пълна преносимост на данните от топломерите към клиентите.

Очаквано в залата дойдоха и недоволни граждани. Те не можаха да си зададат въпросите към Стоян Цветанов по време на пресконференцията, но го направиха след това.
Шефът на столичното топло „отнесе" някоя и друга по-остра реплика, но в крайна сметка призова гражданите ако имат конкретни предложения за подобряване на работата, да ги направят.

Всичко, което казвате е лъжа. Тези глупости не мога да ги слушам. Оттук нататък ще се видим на площада, заяви ядосано Янко Петров от „Сила".

Междувременно стана ясно, че недоволните софиянци подготвят втора част на „Да запалим Топлофикация". Припомняме, на 20 януари десетки столичани запалиха протестно пред общината своите декемврийски сметки.