150 договора на стойност около 500 млн. лв. са сключени по Оперативна програма „Регионално развитие" от юни 2008 година до момента.

На различни етапи са 80% от проектите, някои ще бъдат завършени през май - най-вече проектите за образователна инфраструктура: рехабилитация, оборудване, реконструкция на училища в по-малки общини, уточнява в интервю за утрешния брой на седмичника „Икономически живот" зам.-министърът на регионалното развитие Искра Михайлова.

По думите й общините срещат трудности с проектите по тази програма, защото досега единствената сходна донякъде позната им програма е САПАРД.

В същото време Михайлова отбелязва, че има и сигнали за конфликт на интереси - при търгове, спечелени от фирми, свързани с членове на общински съвети.

За настоящата година 240 млн.лева са отделени по частта „Подобряване на градската среда", както и 90 млн.лв за „Развитие на туристически атракции".

Зам.министър Михайлова обяснава и защо детските градини в София не са получили средства по програмата, а именно - поради изчерпване на финансовите ресурси.

Проектът бе одобрен, но късно. Първата покана за участие бе публикувана през ноември 2007 г., без да има краен срок за подаване на документи.
До юни м. г. много общини ни бяха затрупали с проекти, но не и софийската, изтъква Михайлова.

Тя обяснава в същото време, че за периода 2007-2013 г., за който важи оперативната програма, големите градски центрове се ползват с предимства, затова над 52% от нея (или 850 млн. евро, цялата програма е за 1.6 млрд. евро) са предназначени за 86 градски общини.