2015-а година ще бъде по-добра от настоящата от гледна точка на усвояването на еврофондовете. Това заяви пред БНР вицепремиерът по икономическата политика и европейските фондове Томислав Дончев. Той подчерта, че 2014 г. е нулева от гледна точка на плащания в повечето държави-членки. По думите му, по-смелите държави стартират част от схемите с финансиране от националния бюджет и впоследствие търсят възстановяване на разходите от ЕК. България обаче не е могла да направи това и 2014-а е нулева за нея. Томислав Дончев е категоричен, че 2015-а няма да бъде такава.

Той се похвали, че вече има одобрени две оперативни програми - „Човешки ресурси" и „Транспорт и транспортна инфраструктура". По „Човешки ресурси" имаме получен аванс. „От информацията, с която разполагам, Програма „Добро управление" е технически готова за одобрение, както и в много напреднала степен е и „Наука и образование за интелигентен растеж", „Конкурентоспособност"", изтъкна вицепремиерът. Той очаква в рамките на месец януари тези три програми да бъдат одобрени. Все още има няколко незатворени въпроса, които са обект на преговори с ЕК по „Региони в растеж" и „Околна среда". До март Дончев разчита почти всички програми да са одобрени.

Вицепремиерът изтъкна, че ако се забави одобрението на някоя важна ресурсна програма като например „Региони в растеж" или „Околна среда", правителството има готовност да стартира първите схеми в първото полугодие на 2015-а, използвайки заемообразни средства от бюджета. Държавата е длъжна да обслужва всички плащания към бенефициентите, без значение за кой програмен период говорим и без значение дали на нея са й прекъснати или забавени плащанията.

„Факт е, че има перманентен дефицит в бюджета на ЕК и по тази или други причини често се налага да се забавят плащания, но едното теоретично не би следвало да има връзка с другото. Държавата не може да си позволи да прехвърли проблема на бенефициента", посочва още Томислав Дончев.

По думите му, през 2014-а е имало няколко много силни шока в системата и ще бъде пресилено да твърди, че те са излекувани.

Томислав Дончев смята, че газовата връзка с Гърция, която е приоритет към момента, трябва да бъде подадена за финансиране или от плана „Юнкер", или от Фонда „Свързана Европа". Той не вижда причина конструкцията на управлението да бъде променяна.