Между 30 и 70 милиона евро можем да загубим от неизпълнение на европейски проекти. Това обяви социалният министър Хасан Адемов на пресконференция в министерството, на която представи своя нов екип.

Оказа се, че по ОП „Развитие на човешките ресурси" са заложени 2 244 200 лева, като от тях са изплатени 44%. Въпреки това според Адемов сме назад от предвидения план, като за 6 месеца министърът си поставя за цел да усвои толкова, колкото за последните 4 години.

По негови думи, до края на тази година трябва да се усвоят 322,8 млн. лева, тъй като зададената цел е за тази година да усвоят 53%, а според Адемов той е заварил едва 31%. Той обясни, че за да бъде предотвратена загубата на средства се подготвя прехвърляне на пари от МТСП към Министерството на образованието и науката.

Занапред социалното министерство ще се старае да отделя средствата по не особено успешни свои проекти и да ги прехвърля по други приоритетни оси, за да могат да бъдат усвоени.

Предвижда се и опростяване на част от процедурите по кандидатстване и изготвяне на проекти.

Стана ясно, че в МТСП, както и в редица други министерства, са констатирани нарушения при назначаване на служители през последните 4 години.

Министър Адемов разкри, че бившият главен секретар на социалното министерство Мая Миковска получава заплащане едновременно за 5 различни договора по проекти, при което й се начисляват 24 работни часа през всеки ден от седмицата.

Министърът увери, че тя веднага ще бъде уволнена, след като се върне от отпуск.
Според неговите данни от общо 310 служители на министерството в периода 2009-2013 година са освободени 150 служители и са назначени 152.

При 30 от тях има заобикаляне на изискването за назначение чрез конкурс и Адемов обяви, че договорът на всеки от тях ще бъде внимателно разгледан и при констатирани нарушения ще бъде уволнен съответният служител.

Министърът обяви и краткосрочните приоритети на МТСП към които ще се придържа до края на годината. Като основни задачи той си постави да работи по намаляване на негативните ефекти на пенсионната реформа, да продължи процеса на деинституционализация, да предлага качествени социални услуги за възрастни и хора с увреждания, както и да засили борбата с безработицата и в частност младежката безработица.

На пресконференцията беше представен и екипът на новия министър.

Заместник-министърът Светлана Дянкова ще отговаря за индустриалните отношения, трудовото право, общественото осигуряване, както и главната инспекция по труда и безопасност на работа.

Заместник-министър Росица Янкова ще поеме Агенция по заетостта, европейски въпроси и европейски фондове, пазар на труда, международно сътрудничество, трудова миграция и насърчаване на заетостта.

За социалното включване и социалните услуги ще отговаря заместник-министър Лазар Лазаров, който ще поеме и Фонд за социална закрила, Агенция за закрила на детето и Интеграцията на хората с увреждания.

Началник на кабинета е Савинч Касабова, парламентарен секретар ще бъде Петя Доганова, а на поста главен секретар на министерството е назначен Стоян Стоянов.