Системата за свързаност на Спешна помощ и болниците тръгва следващата седмица, стана ясно на пресконференция в Министерство на здравеопазването. Служебният министър Асен Меджидиев обясни, че чрез системата на таблет в линейката вече ще се получава информация за най-близкото свободно легло според патологията на пациента.

"При спешен сигнал - в линейката ще може да се провери в коя болница, която е най-близко и отговаря на състоянието на пациента, трябва да бъде закаран пациентът", каза той.

Така няма да се разкарва пациент по болниците. МЗ ще осъществява контрол.

Георги Тодоров, министър на електронното управление, увери, че целта на системата е да предотврати загубата на ценни минути и секунди за нуждаещите се.

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов поясни каква е интеграцията на системата със Спешна помощ и GPS-а в линейките.

Системата обхваща над 350 болници, 52 спешни отделения, 27 центъра за Спешна помощ, над 500 линейки. Националната здравноинформационна система дава данни за свободни, заети и общо налични легла и съкращава максимално времето за настаняване на спешен пациент.

Служебният кабинет вдигна заплатите в Спешна помощ за 3 месеца

Служебният кабинет вдигна заплатите в Спешна помощ за 3 месеца

Лекарите ще получават допълнително по 600 лева, а медицинските сестри по 350