Европейският съюз и Канада финализираха историческо споразумение за свободна търговия. Това е първото споразумение между ЕС и страна от Г8 (Великобритания, Германия Италия, Канада, Русия, САЩ, Франция, Япония), написа в профила си в „Туитър" президентът на Европейската комисия Жозе Барозу.

Информацията бе съобщена от Барозу след разговори в Брюксел с канадския премиер Стивън Харпър, предаде ДПА.

Споразумението ще „предостави нови значителни възможности за компаниите в ЕС и в Канада чрез увеличаване на достъпа до пазара на стоки и услуги и предоставяне на нови възможности за европейските инвеститори", отбелязва Барозу в съобщение.

„Споразумението ще бъде базата за установяване на стабилна основа на пазара в Северна Америка и ще бъде катализатор за растеж и създаване на работни места в Европа", допълва той.

ЕС е вторият най-голям търговски партньор на Канада след САЩ, докато Канада е 11-ият на ЕС, според комисията.

Двустранната търговия между съюза и Отава достигна 61.7 милиарда евро ( 84 милиарда долара" през последната година.

Германският икономически министър Филип Рьослер приветства сделката като „изключителна основа за всички допълнителни преговори, като TTIP( Трансатлантическа търговия &Инвеститорско партньорство) в преговорите със САЩ.

Веднъж щом се приложи Икономическото и търговско споразумение с Канада, то ще увеличи двустранната търговия от 5 до 25.7 милиарда евро, според изследване. Преговорите за свободна търговия между двете страни започнаха през 2009 година. Може да отнеме две години да бъде ратифицирано споразумението.

Очаква се споразумението да увеличи БВП на Канада с 12 милиарда долара и да помогне за откриване на 80 хиляди работни места.

Канадски официални лица разкриха 44 страници от споразумението, но не се представят ключови детайли. Но е известно, че Канада ще позволи удвояване на европейската квота за износ на сирене за Канада в замяна по-голям достъп на Канада до европейския пазар на канадски телешки и свински продукти.

Производителите на млечни продукти в Канада са разочаровани от споразумението.

Припомняме, по-рано тази година САЩ и ЕС стартираха преговори за сключване на споразумение за свободна търговия, но те бяха замразени заради проблема с бюджета в САЩ.