Еврозоната се измъкна от рецесията с по-добър от очаквания растеж, като за второто тримесечие е отчетен 0.3% във водения от Германия и Франция валутен съюз, показват данните на Евростат.

От Европейската комисия обявиха, че продължилата 18 месеца рецесия, която струваше затварянето на милиони работни места и икономическа катастрофа за задлъжнели правителства в еврозоната е приключила.

Подчертава се, че положителните икономически показатели се дължат на растежа от 0.7% в Германия и 0.5% във Франция в периода април юни спрямо първото тримесечие на тази година.

Това е първото тримесечие с растеж в еврозоната от последната четвърт на 2011 година. Продължилата 18 месеца рецесия е най-дългият икономически спад в еврозоната от пускане на еврото в обръщение през 1999 година, предаде АП.

Въпреки рекордния растеж през второто тримесечие, икономиката на еврозоната остава 0.7% по-малка в сравнение със същия период на 2012 година.

Данните са облекчение за европейските политици, които през последните четири години вложиха редица усилия за борба с дълговата криза, която заплаши бъдещето на еврото, коментират наблюдатели.

Освен положителните данни в Германия и Франция, знаци на стабилизация се отчитат и в други страни. Изненадващо растежът в Португалия достигна 1.1%. Испания и Италия също си проправят път към бавно излизане по пътя на растежа.