ЕЦБ, Европейската комисия и МВФ се опасяват, че Гърция няма да успее да се завърне на капиталовите пазари (да се самофинансира на паричните и дългови пазари), както е планирано през 2015г.

Това ще наложи допълнителна, трета финансова спасителна програма за страната в размер на около 50 млрд. евро, съобщава money.bg, цитирайки Der Spiegle, които се позовават на първоначалната версия на доклад на "Тройката".

В този засега неофициален доклад, "Тройката" казва, че Гърция може би ще бъде изправена пред "допълнително външно финансиране за 50 млрд. евро" между 2015 г. и 2020г,. тъй като Атина няма да може да се върне на финансовите пазари, както е планирано според одобрения само преди дни Втори спасителен план за 130 млрд. евро.

Европейската централна банка не смята, че по суаповата операция с гръцкия дълг, притежаван от частните кредитори на страната, (според която ще бъде обезценен/орязан гръцки дълг, притежаван от частния сектор за 53.3% от неговата номинална стойност, след което останалите книжа ще бъдат заменени с нови дългосрочни гръцки облигации) ще бъде достигнато достатъчно високо "доброволно" ниво на участие на частните кредитори.

"Вероятно ще бъде активирана т.н. "Задължителна колективна клауза" (CAC)", прогнозират още източници от ЕЦБ.

От друга страна, Институтът за Международни Финанси (IIF) , който преговаряше по суаповата сделка с гръцкия дълг, притежаван от частния сектор, се опитва да разсее съмненията относно успешното приключване на тази сделка - офертата по суаповата гръцка сделка към частния сектор е валидна до 08.03, като на 9-ти март ще станат ясни окончателните резултати по нея.

"Аз съм доста оптимистично настроен, че нивото на участие в суаповата сделка ще бъде доста високо", увери Чарлз Далара, ръководителят на Института за международни финанси.

Приключването на офертата и сделката по гръцкия дълг, притежаван от частния сектор, ще бъде един от основните акценти на финансовите пазари тази седмица, тъй като остава рискът при ниско желание за участие от страна на частните кредитори на Атина, да бъде активирана принудителната CAC клауза по тази сделка.

Това от своя страна би рискувало да доведе до т.н. "кредитно събитие" за Гърция - от една страна обявяване на Гърция (дори само за кратко) в частичен или пълен фалит/неплатежоспособност от страна на трите водещи кредитни агенции и от друга страна до активиране на плащанията по т.н. дългови застраховки или 5 годишни CDS (Credit Default Swaps) на Гърция за нетно около 3.2 млрд. евро.